Fogyókúrás levesek. Keress receptre vagy hozzávalóra
Tartalom
Tisztító és fogyasztó leveskúra MME Ünnepek után jólesik egy kicsit könnyebben táplálkozni, kímélni a szervezetet. Télen ráadásul a vitaminpótlás sem mellékes. Mindezt lehet egyszerűen, olcsón és finoman is, akár hiszitek, akár nem! Ha elfogytak az ünnepi maradékok, érdemes egy hetet adni gyomrunknak és szervezetünknek a pihenésre, tisztulásra, feltöltődésre.
A legjobb, ha ebben az időszakban kerüljük a húsféléket, a zsíros ételeket, valamint a lisztet, kenyeret, édességeket. Gyümölcsökkel és zöldségekkeljoghurttaltúróval könnyű, de finom ételeket készíthetünk.
Ajánlott oldalak
Fontos, hogy sok folyadék — elsősorban víz és teafélék - is kerüljön a szervezetünkbe, mert ez segít kimosni fogyókúrás levesek salakanyagokat. Épp ezért érdemes választani a leveskúrát - a gyors, kiadós, forró levesek laktatnak, de mégis könnyűek, jótékonyan hatnak a szervezetre. Reggeli Reggelire leginkább gyümölcsöt ajánlunk, lehetőleg nyersen, de bevethető a párolt alma is.
A gyümölcsökből készíthetünk salátát, smoothie-t vagy turmixotés a változatosság kedvéért használhatunk aszalt vagy fagyasztott gyümölcsöt is, amit akár pépesített banánhoz vagy almához keverhetünk. Nem kell extra gyümölcsökben gondolkodnunk, tökéletes az almaa kivia narancs. Aki kicsit tartalmasabb reggelire vágyik, egy fogyókúrás levesek joghurtot is elfogyaszthat, akár a felaprított gyümölcsökkel elkeverve, akár ezekkel összeturmixolva, 1 kanál mézzel.
Fahéjatmézeskalács fűszerkeveréket, akár egy csipetnyi fogyókúrás levesek is bátran bevethetünk, hogy finomabb, izgalmasabb legyen fogyókúrás levesek étel, ezek ráadásul élénkítik is az anyagcserét.
Az ízletes és fogyókúrás levesek telítenek, energiát és életerőt adnak, és mindezek mellett könnyen és gyorsan elkészíthetők.
Ebéd Délben mindenképpen egy nagy tál forró levessel indítsuk az étkezést, ehhez a későbbiekben adunk ötleteket. A második, kisebb fogás lehet egy tál saláta — szigorúan pici olajjal, balzsamecettel vagy citromlével, a majonézes, tejfölös önteteket most felejtsük el.
De ha melegre vágyunk, készíthetünk párolt rizst, akár zöldségesen, fűszeresen, főtt vagy sütőben sült zöldséget, krumplit. Vacsora Este legjobb, ha már csak egy nagy tányér levest eszünk, de ha hiányérzetünk van, ehetünk desszertként egy pohár joghurtot vagy egy tálka mézzel megcsorgatott túrót, esetleg egy marék mandulát, diót, olajbogyót. És a többi? Tízóraira, uzsonnára is gyümölcsöt válasszunk.
Magas rost- és víztartalmuk gyógyszer a szervezetnek! Figyeljünk arra is, hogy sok folyadékot igyunk, lehetőleg vizet, gyógyfüves teákat.
Ezekből nagyon finom, fűszeres keverékek kaphatók, és a téli megfázásokkal, megbetegedésekkel szemben is segíthetnek.
Fontos és jó, ha mozgunk is.
Ha nem sportolunk rendszeresen, ezen a héten akkor is figyeljünk oda, hogy naponta legalább fél órát-órát sétáljunk a szabadban! És akkor jöjjenek a könnyű, de tartalmas, főleg szezonális zöldségekből készülő levesek, ezekből korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk.
Fogyj levessel hetente 3 kilót!
Az alábbi alaprecepteket ízlésetek és hangulatotok szerint variálhatjátok, fűszerezhetitek természetesen. Sütőtökkrémleves Hozzávalók 2 adaghoz: 40 dkg tisztított sütőtök2 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, bors, diónyi friss gyömbér, olívaolaj, esetleg próbál fogyni, de kimerült Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, rádobjuk a felkockázott sütőtököt és sárgarépát, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
Sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket kb. Akkor belereszeljük a gyömbért, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és botmixerrel pépesítjük. Ha fogyókúrás levesek, lágyabbra szeretnénk, kókusztejjel gazdagíthatjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított szezámmaggal, tökmaggal, vagy kevés tökmagolajat csepegtethetünk a tetejére. Természetes más fűszerekkel is készíthetjük, ízlésünk szerint. A sütőtökkrémleves is rengeteg módon készíthető, olcsó és egyszerű, érdemes játszani vele!
Fehérrépa-krémleves Hozzávalók: 2 nagyobb fehérrépa2 közepes krumpli, 1 fej hagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, bors, olívaolaj, esetleg 1,5 dl joghurt Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, rádobjuk a felkockázott fehérrépát és krumplit, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével. Frissen őrölt borsot adunk hozzá, és botmixerrel pépesítjük.
Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, joghurttal gazdagíthatjuk. Tálaláskor megszórhatjuk pirított dióval vagy aprított petrezselyemmel. Senki ne ijedjen meg, még a fehérrépát kerülők se, nagyon finom, fűszeres a leves! Egész más íze van így a fehérrépának, mint a húslevesben! A fehérrépa édeskés, fűszeres íze ebben a levesben egész más, mint a húslevesben például Currys krumplikrémleves Hozzávalók: 3 közepes krumpli1 alma, 1 fej hagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, curry fűszerkeverék, olívaolaj, esetleg kókusztej Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy fogyókúrás levesek olívaolajon, rádobjuk a felkockázott krumplit és almát, pár percig kevergetve pároljuk, megszórjuk nem csípős curryvel, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
A levesek nagyon hatékony kiegészítői lehetnek a fogyókúrának, hiszen nemcsak kevés kalória van bennük, de a zöldségekkel sok-sok béltisztító rostot is beviszel, míg az étel folyadéktartalma segít abban, hogy ezek a rostok megszívják magukat nedvességgel, és hosszan laktatóvá tegyék az ebédet. Javasolt, hogy a diéta ideje alatt mindennap egyél legalább egy tál kiadós levest, melyet sok zöldséggel készítesz el. Próbáld ki például a következő öt receptet, melyek garantáltan nagy segítséget jelentenek majd a zsírégetésben! Készíts magas rosttartalmú zöldséglevest kaporral, fogyókúrás levesek nagyon erősen tisztítja a bélrendszert! Kezdésként tegyél fel egy fej felaprított vöröshagymát olívaolajon pirulni, majd szórj mellé egy kisebb felkockázott salátacukkinit, gramm zöldbabot, két felkarikázott sárgarépát, egy fehérrépát és akár gramm brokkolirózsát is.
Botmixerrel pépesítjük. Tálaláskor megszórhatjuk pirított szezámmaggal vagy mandulával. Korianderes kukoricaleves Hozzávalók: 1 konzerv kukorica MTV valódi élet súlycsökkenés, 1 fej hagyma, 1 teáskanál koriandermag, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, esetleg kókusztej Elkészítés: A felaprított hagymát a koriandermaggal megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, ha a koriandermag pattog, ráöntjük a kukoricát a levével együtt, pár percig kevergetve fogyókúrás levesek, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
Botmixerrel félig darabosra pépesítjük. Tálaláskor megszórhatjuk korianderlevéllel, de a levest reszelt sárgarépával gazdagítva is főzhetjük. Ha még tartalmasabbra szeretnénk, néhány evőkanál kukoricadarát is belefőzhetünk.
Tormás-almás céklakrémleves Hozzávalók: 2 közepes cékla1 közepes krumpli, 1 alma, 1 fej hagyma, 2 evőkanál ecetes torma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, esetleg 1,5 dl joghurt Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a felkockázott céklát, krumplit és almát, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
Hozzáadjuk az ecetes tormát, és botmixerrel pépesítjük.
Fogyás levessel - A legjobb fogyasztó levesek receptjei
Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, a joghurttal gazdagíthatjuk. Tálaláskor megszórhatjuk pirított szezámmaggal vagy dióval. Különleges lehet a céklakrémleves is, akár gyömbéresen, akár tormásan Mustáros zellerkrémleves Hozzávalók: 30 dkg zeller, 2 közepes krumpli, fél szál póréhagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, 1 citrom, olívaolaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál mustármag, esetleg 1,5 dl joghurt Elkészítés: A felaprított hagymát a mustármaggal megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, ha a mustármag pattog, rádobjuk a felkockázott krumplit és fogyókúrás levesek, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
Hozzáadjuk a mustárt, botmixerrel pépesítjük. Tálaláskor megszórhatjuk pirított dióval vagy tökmaggal.
Narancsos répakrémleves Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa2 közepes krumpli, 1 fej hagyma, 1 narancs, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, esetleg 1,5 dl joghurt Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és krumplit, pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével. Hozzáadjuk a narancs reszelt héját, fogyókúrás levesek botmixerrel pépesítjük.
Ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, a joghurttal gazdagíthatjuk, legvégül hozzáadjuk a narancs kifacsart levét, de ezzel már nem fogyókúrás levesek. Tálaláskor megszórhatjuk pirított mandulalapocskákkal vagy dióval. A sárgarépához rengeteg fűszer illik, érdemes variálni Természetesen más szezonális zöldségeket is használhatunk, mostanság a brokkolia karfiol és a kelbimbó is kelletik magukat a piacokon, ezek is nagyon egészségesek, kalóriaszegények, rostokban gazdag alapanyagok, de fagyasztott zöldborsózöldbab is jó alapja lehet forró gyógylevesünknek.